Βλέπω με θλίψη παλιούς μαρμάρινους νεροχύτες και πάγκους στα σκουπίδια, οι οποίοι έχουν μεγάλη αξία που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν. Αν ξέραμε την αξία τους δε θα τους πετούσαμε τόσο εύκολα. Η εξόρυξη, κοπή, διαμόρφωση, λείανση, το κουβάλημα στην πλάτη τον τσακισμένων πια μαρμαροτεχνιτών στους ορόφους των πολυκατοικιών (και όχι μόνο) χωρίς γερανούς και αναβατόρια ήταν μεγάλη διαδικασία αλλα και κούραση.
Τα πλεονεκτήματα:
- Ο μαρμάρινος νεροχύτης είναι το μοναδικό φυσικό υλικό που μπορούμε να επισκευάσουμε όσα χρόνια κι αν έχουν περάσουν. Πιο υλικό θα μπορούσε να αντέξει τόσα χρόνια με τέτοια χρήση; Μπορούμε ακόμα να το επιδιορθώσουμε και σε περίπτωση κάθετης ρηγμάτωσης ή όταν υπάρχουν βαθιές λακκούβες στο εσωτερικό από τις χλωρίνες που χρησιμοποιούσαν οι παλιότερες νοικοκυρές. Μπορούμε να το επισκευάσουμε, όχι με στοκάρισμα αλλά με τρίψιμο δημιουργώντας πάλι ρύση για να μη "λιμνάζει" το νερό.
- Είναι οικολογικό – δεν περιέχει επικίνδυνα υλικά για την υγιεινή της κουζίνας και του ανθρώπου.
- Το 85% από τις κατασκευές του υλικού που έγιναν παλιότερα είναι πεντελικό μάρμαρο.
- Ο νους μας βέβαια είναι στους κλασικούς άσπρους. Υπάρχουν όμως ακόμα και σήμερα σε διάφορα χρώματα, και με δύο γούρνες που είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα.
- Μπορεί να παραμείνει και να αλλαχτούν τα πορτάκια της κουζίνας μεταμορφώνοντας τη.
- Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν το καίνε όπως όλα τα άλλα υλικά.
- Η επισκευή του νεροχύτη περιλαμβάνει το τρίψιμο , γυάλισμα και την εσωτερική του διαμόρφωση,
- χωρίς σκόνη, ακόμα και μέσα σε κατοικημένα σπίτια με τα έπιπλα σας.
Ο μαρμάρινος αλλά και ο μωσαϊκός νεροχύτης (πιο παλιός αλλά η ίδια αντιμετώπιση) στα χέρια ενός ειδικού γυαλίζεται και θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση χωρίς σκόνη και λερώματα.
Σήμερα κυριαρχεί το εύκολο, και το γρήγορο, παλιά κυριαρχούσε η διαχρονικότητα του υλικού, που σήμερα την αγνοούμε !